23 Jun
23Jun

Tincturen maken is heel eenvoudig het enige wat je werkelijk nodig hebt is geduld, en uiteraard:  Kruiden, alcohol en potten. Als je zelf je eigen tinctuur wilt maken kun je hiervoor zelf op een schone! (belangrijk, niet dicht bij wegen of andere vervuilende bronnen) plek je kruiden gaan plukken, dit doe je uiteraard met zeer veel respect voor de plant en ons aller moeder, dus je plukt slechts een paar takjes per plant, en alleen wanneer er meerdere van dezelfde planten bij elkaar staan, als er slechts 1 plantje aanwezig is, blijf je er af tot het einde van het seizoen tot er zaad verschijnt, van dit zaad kun je wat oogsten, en dan zelf het plantje opkweken, of het zaad verspreiden op het plekje waar je het plantje vond in het volgende voorjaar, zo zullen er meer plantjes komen en kun je als ze goed ontwikkeld zijn er wat van plukken. Mocht je niet zo lang willen wachten of komt het kruidje wat je wilt gebruiken niet voor in je buurt of in Nederland kun je gedroogde Biologische kruiden bestellen, even googelen en je vind ze nog wel, ik schrijf met opzet nog wel omdat het steeds moeilijker wordt om online iets te vinden, dus sla als je een goed adres hebt gevonden het direct op, want er is een kans dat je ze via de zoekmachines niet zo makkelijk meer terug vindt. 

Benodigdheden voor het zelf maken van tinctuur:

*Schone pot(ten) die je goed kunt afsluiten!* Jenever, Wodka, Brandy met minimaal 36% alcohol voor gedroogde kruiden , en voor vers geplukte kruiden, waar je het blad of de bloempjes van gebruikt.

*Pural pure graanalcohol dit heeft 96% alcohol, of een ander merk wat 96% procent alcohol bevat, als je maar oplet dat het wel voedselkwaliteit alcohol is, ik gebruik zelf Pural omdat dit 1 van de goedkoopste is die zuiver is, dit heb je nodig om de werkzame stoffen te extracteren  van takjes/ houtdelen of gedroogde bessen, een lager alcohol percentage zal niet werken voor wortels, gedroogde takjes, houtdeeltjes of gedroogde bessen, en je wilt natuurlijk wel een goede potente tinctuur maken!

Je vult de pot met het kruid van je keuze, verse kruiden kun je vullen tot 3 vingers onder de rand van de pot, en dan vullen met alcohol van je keuze, je zorgt er voor dat de kruiden allemaal onder de alcohol staan, ik meng persoonlijk de alcohol niet aan met water, omdat dit de houdbaarheid van de tinctuur verbeterd, hoe hoger het alcohol percentage hoe langer het houdbaar is. (wel tot 5 jaar als je het gewoon donker bewaard) 

Gedroogde kruiden moet je maximaal tot de helft van de pot vullen omdat de kruiden nog uitzetten doordat ze de alcohol opnemen, en ook deze vul je af tot ongeveer 3 vingers onder de rand van de pot, je sluit de pot heel goed af, en schud het geheel heel goed door elkaar, je zet de pot op een donkere plaats en schud de pot iedere dag gedurende 2 weken, daarna kun je de pot 1 x per week goed door schudden. 

Als ik tinctuur maak laat ik het minimaal 6 weken "trekken" bij tincturen van takjes e.d. zelfs minimaal 3 maand om zoveel mogelijk van de werkzame stoffen in de alcohol te krijgen. 

* Label de pot/potten en schrijf op een sticker wanneer je de tinctuur hebt gemaakt welk alcohol percentage het bevat en uiteraard om welk kruid het gaat.

* Als de wachttijd / rijpingstijd erop zit neem je een kaasdoek en legt deze in een zeef die je op een pan plaatst, giet de inhoud van de pot over de kaasdoek, knijp en wring net zolang tot er niets meer uit komt lekken en je tinctuur is klaar om gebotteld te worden, je neemt een schone trechter die je in een zeer goed gereinigde ontsmette fles plaatst en giet de fles vol, het beste is het om dit in een zo donker mogelijke grote fles te doen waar je als je het nodig hebt een kleiner flesje mee vult voor gebruik, dan blijft de tinctuur het langst goed. Vergeet niet de fles te labelen en te voorzien van een datum. 

Als je tinctuur hebt gemaakt met Pural of andere zeer sterke alcohol doe je slecht 1/3 in een klein flesje wat je dan aanlengt met 2/3 zuiver water, of voorziet van een druppelpipet en het per inname aanlengt met zuiver water, neem nooit de 96% alcohol direct in, dit zal je mond verbranden!

Hier boven staat de algemene manier van tinctuur maken, zoals ik het heb geleerd, en wat voor mij altijd de hoogst te behalen potentie bevatte, omdat ik nooit water heb toegevoegd aan mijn tincturen, is de tinctuur zeer lang houdbaar, hiernaast voeg ik persoonlijk altijd  kristallen/stenen toe aan de kruiden die ik als tinctuur wil verwerken, ik houd met het uitkiezen van de stenen/kristallen rekening met het kruid wat ik tot tinctuur verwerk omdat iedere kwaal zijn eigen kruid heeft maar ook zijn eigen uitwerking op het lichaam, net als kristallen en stenen hebben, zo kun je de tinctuur van extra kracht voorzien. 

Bergkristal is altijd bij ieder kruid in te zetten omdat Bergkristal verlicht, zo is ook de "gouden 3 hoek" van bergkristal, amethist en rozenkwarts veilig, als je maar in acht neemt   dat sommige edelstenen niet aan water of vloeistoffen bloot gesteld moeten worden, en sommige zelfs giftig kunnen zijn, alcohol kan ook de steen aantasten, of laten verkleuren, dit is vooral bij poreuze stenen het geval, dus lees je eerst goed in en gebruik alleen edelstenen als toevoeging als de steen werkelijk geschikt is door zijn of haar hardheid want hoe harder de steen is,  hoe beter die tegen water of alcohol zal kunnen.

Je kunt ook met Sanathana Sai Sanjeevini,s je tinctuur versterken en verrijken, het gehele systeem van Sanjeevini,s is gratis te downloaden via  https://www.saisanjeevini.org  Zie voor meer informatie hierover het blog Sanjeevini,s 

Let op:  Kruiden zijn volgens de wetten van Nederland en de EU niet langer geneesmiddelen. Ze vervangen op  geen enkele wijze het advies en of de medicatie van de arts of specialist. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook die u uzelf of anderen zou kunnen aandoen door de recepten die ik hier deel over tincturen, zalfjes of door tips op te volgen,  ik wil met deze blog recepten slechts mijn kennis delen. Raadpleeg altijd een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte. Indien u momenteel geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij kinderen onder de 12 jaar is het verstandig u eerst goed te laten informeren.