11 Jul
11Jul

De (super) kracht van Kurkuma of te wel geelwortel 

Wat je zoal met geelwortel of kurkuma kunt doen is voor de meeste mensen hier in Nederland niet zo bekend, maar het is echt de moeite waard om het eens uit te proberen, vooral in combinatie met een snufje zwarte peper (wat de opname van kurkuma versterkt) kurkuma kan heel veel gezondheidsvoordelen hebben, en je koopt het zo maar gemalen in potjes in de supermarkt, maar neem beter kurkuma van een goede biologische kwaliteit omdat het nogal eens voor komt dat ze verontreinigd is!  

Je kunt het ook heel gemakkelijk zelf kweken, door een stukje verse wortel in te graven, goed vochtig houden en de wortel kiemt gemakkelijk hiernaast is de plant is prachtig om te zien, met mooie bloemen, na de bloei kun je de wortels uitgraven, afspoelen en drogen, zie voor meer informatie onderaan dit blog. 

Uit de wortelstokken van deze plant, die inheems te vinden is in India, wordt het specerij kurkuma gewonnen. Naast dat geelwortel veelvuldig toegepast wordt in de geneeskunde, heeft deze wortel ook een andere gebruikswaarde. Zo is de specerij al duizenden jaren een aromatische kruid die veel gebruikt wordt in Indiase kerrie recepten en zit in iedere kerrie of curry mix. In de Indiase geneeskunde Ayurveda wordt dit kruid al eeuwenlang als geneesmiddel toegepast, omdat het veel voordelen heeft voor de gezondheid en kan het vanwege het hoofdbestandeel curcumine wat een aantal oliën bevat die hoog zijn in antioxidanten en een ontstekingsremmende werking hebben. Antioxidanten zorgen ervoor dat "vrije radicalen" je weet wel, die cellen die je lichaam kunnen beschadigen tegen gehouden worden, en hiernaast voorkomen antioxidanten vroege veroudering en hart- en vaatziekten, ontstekingen zoals artritus e.d. Antioxidanten zijn dus heel belangrijk voor je om gezond te blijven, en wat is er nu makkelijker om ze gewoon toe te voegen aan je maaltijden!

 Bij deze een aantal geelwortel recepten:

Mosterd

Veel mosterd die je zo in de winkel kunt kopen bevatten kurkuma als bestandsdeel, de meesten echter alleen als kleur middel, maar je kunt een mespuntje toevoegen aan de mosterd van je keuze en smeer het lekker op een broodje en je hebt meteen wat van deze Indiase specerij binnen. 

Vlees en vis

Je kunt ook een potje kurkuma op tafel zetten bij het peper en zout. Je bent dan eerder geneigd om het toe te voegen aan je eten, het geeft een heerlijke smaaktoevoeging aan vlees, vis en aardappelen, en samen met peper wordt het makkelijker opgenomen door je lichaam.

Groenten

Voeg Kurkuma toe aan bloemkool of wortelen, je krijgt dan niet alleen een mooie gele kleur maar ook een heerlijke extra smaak! 

Eieren

Ook bij gebakken of gekookte eieren is kurkuma een heerlijke smaaktoevoeging, vooral in combinatie met een snufje peper geeft het eieren een heerlijke oppepper!KarnemelkWanneer je last hebt van je maag kun je kurkuma toevoegen aan wat koude karnemelk, naast dat het je maag kalmeert helpt het ook om de maag te genezen.

Chocomel

Probeer ook eens wat kurkuma en een snufje peper toe te voegen aan wat warme chocomel, dit geeft een extra verwarmend effect! 

Melk

Voor een ontspannen nachtrust kun je een glas warme melk met honing en kurkuma mixen. Dit wordt ook wel "golden milk" genoemd, het verbeterd je slaap en het kan ook nog eens hartstikke gezond voor je zijn

Thee

Kurkuma thee is heerlijk na het eten, zoet het met een klein beetje honing, het zal je spijsvertering versnellen, voeg wel de honing pas toe als de thee is afgekoeld omdat anders de kracht van honing verloren gaat!

Rijst

Je kunt ook een theelepel kurkuma toevoegen aan rijst of couscous of ander graanrecept, (ook lekker in havermout pannenkoeken) dit geeft niet alleen een prachtige gele kleur maar het kan ook nog eens heel gezond voor je zijn!

Soep

Elke soep smaakt beter en is gezonder met een theelepel kurkuma en een snufje peper.

Zelf Kurkuma kweken in 6 stappen:

Stap 1: Koop een biologische kurkuma wortel.

Stap 2: Stop een stuk kurkuma wortel van twee of drie knoppen (de bobbeltjes die je op de wortel ziet zitten) in de grond of in een pot. Kies een plekje in de volle of halfvolle zon. Plant de wortel ongeveer 5 cm onder de grond met de "bobbels" naar boven.

Stap 3: Plant de kurkuma het liefst eerst in een broei- of tuinkas, een simpel glas op de kop boven op de aarde werkt ook, wel zorgen dat het hele aarde oppervlak onder het glas zit. Om de plant te laten ontkiemen is het belangrijk dat je de aarde vochtig houdt. Besproei de plant in ieder geval dagelijks met een water verstuiver of plantenspuit.

Stap 4: Geef de kurkuma voldoende water (om de twee tot drie dagen) om de aarde vochtig te houden. De aarde moet aan de bovenkant zichtbaar vochtig zijn.

Stap 5: Heb geduld! Het kan wel zes tot tien maanden duren voordat de plant volgroeid is. Een warme en zonnige plek en vochtige aarde versnellen in ieder geval de groei.

Stap 6: Oogst de kurkuma als de bladeren en steel bruin en droog worden. Zorg dat je dit doet voor de eerste nachtvorst. Dit is vaak begin november.

Nu kun je de wortelen wassen en direct vers gebruiken, maar je kunt het ook heel goed drogen en fijn malen om een prachtig diep geel poeder te verkrijgen wat je kunt gebruiken in je keuken.


Let op:  Kruiden zijn volgens de wetten van Nederland en de EU niet langer geneesmiddelen. Ze vervangen op  geen enkele wijze het advies en of de medicatie van de arts of specialist. Ik kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook die u uzelf of anderen zou kunnen aandoen door de recepten die ik hier deel over tincturen, zalfjes of door tips op te volgen,  ik wil met deze blog recepten slechts mijn kennis delen. Raadpleeg altijd een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte. Indien u momenteel geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij kinderen onder de 12 jaar is het verstandig u eerst goed te laten informeren.